Ia — element în vogă în garderobă

Pe 24 iunie, de Sânziene, se sărbătorește ziua universală a iei, frumoasa cămaşă a portului popular românesc. De ce anume 24? Pentru că o legendă de demult spune că fetele, în dimineața de Sânziene mergeau la râu, își spălau picioarele și-și coseau pe cămăși flori.

Îmi pare bine că în ultimul mult tot mai multă lume revine la tradiția moștenită din străbuni și a început a purta bluzele românești. Până nu demult ia era cunoscută în lume cred că numai datorită lui Matisse. Henri Matisse a pictat în 1940 un tablou numit „La blouse roumaine“ în care apare o ţărancă îmbrăcată în ie. Tabloul a fost inspirat de portul popular românesc, pe care Matisse l-a descoperit datorită prieteniei cu pictorul Theodor Pallady. Pictura “La Blouse Roumaine” face parte din galeria de la Muzeul Naţional de Artă Modernă de la Paris.

Eu cred că bluza românească, indiferent dacă e moştenită de la bunici şi străbunici sau este adaptată modern de un designer, este un elemenet în vogă care nu trebuie să lipsească niciuneia dintre noi. Ia este un adevarat simbol al feminitatii, asa ca purtati-o cu drag oriunde în lume nu v-ați afla.

Haideți deci împreună să promovăm bluza românească și tradițiile noastre pe întreg mapamondul! Doar împreună putem face din ie un brand de țară recunoscut în toată lumea!

Trimite-ne o fotografie de a ta în care ești îmbrăcată în ie la adresa blog.alla.vengher@gmail.com, iar noi cu drag o vom posta.

__________ (13)

DSC_1329

DSC_1390

DSC_1174

DSC_1223

__________ (7)

__________

DSC_1288

__________ (12)

__________ (9)

__________ (6)

__________ (5)

__________ (4)

__________ (1)

__________ (2)

DSC_1083

Dress: Valentina Vidrașcu
Photography: Оля Лари
Hairstyle: Татьяна Лари
Jewelry: Businka

HOME